Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η οικογένεια των πλανητών στην Ινδική Αστρολογία

Στην αστρολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο, η επίδραση των πλανητών παίζει - κλειδί στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του πεπρωμένου. Η ινδική Τζιότις (η ινδική λέξη για την αστρολογία) δεν αποτελεί εξάιρεση. Οι πλανήτες θεωρούνται ως αστρικές δυνάμεις που μπορούν να "κατάσχουν" το είναι μας. Είναι φορείς του Παγκοσμίου Νόμου του Κάρμα και αμς επηρεάζουν μέσω των απορροών τους.



 Χρησιμοποιεί τα ίδια ζώδια με τον Δυτικό Ζωδιακό αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στους πλανήτες (σώματα) που είναι ορατοί στον ουράνιο θόλο με γυμνό μάτι, δηλαδή, τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο. Πλανήτες που ανακαλύφθηκαν αργότερα (τα βάθη της Ινδική Αστρολογίας είναι τουλάχιστον 15 αιώνες) δεν λαμβάνονται ακόμα, από πολλούς, υπόψη. Όλοι οι Ινδοί αστρολόγοι παρέχουν συμβολές στους πελάτες τους έξω από όσα συνηθίσαμε στη Δύση. Με την ολοκλήρωση του γενέθλιου χάρτη και της πρόβλεψης πάντα δίνουν συμβολές ένδυσης, χρωμάτων, διατροφής και διαλογισμού με σκοπό την βελτίωση της ζωής. Αυτό γνώρισε από κοντά ο Πίτερ Μάρσαλ, διδάκτορας της Ιστορίας  των Ιδεών και ερευνητής αστρολογίας. 

Ήλιος

Πολλοί μύθοι της Ινδίας συνδέονται με τον Ήλιο και με το συμβολισμό του. Είναι ευνόητο ότι ο Ήλιος είναι σημαντικός. Χωρίς τον ήλιο δεν θα υπήρχε ζωή. Ο ήλιος είναι ο Πουρούσα, η αρσενική αρχή του σύμπαντος και συμβολίζει την αιώνια ψυχή. Ο ήλιος συμβολίζει επίσης τον πατέρα, την αυθεντία, τη ζωτικότητα και το κουράγιο. Από ψυχολογικής σκοπιάς, όλοι οι πλανήτες έχουν τη θετική και την αρνητική πλευρά τους: ο ήλιος μπορεί να είναι γενναιόδωρος και δημιουργικός, αλλά επίσης είναι περήφανος και δεσποτικός. Ο ήλιος είναι καθαρός, αγνός αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, διότι είναι πύρινος. Ένας ισχυρός ήλιος στην χάρτη μας υποδηλώνει ότι ο εσωτερικός και εξωτερικός εαυτός μας θα βρίσκονται σε αρμονία και θα έχουν μία πολύ ανεπτυγμένη συνείδηση. Από την άλλη, ένας πολύ ισχυρός ήλιος σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε αυταρχικοί και δεσποτικοί. Ένας ανίσχυρος ήλιος συνεπάγεται ότι μας λείπει η ζωτικότητα και χρειάζεται να αυξήσουμε την ηλιακή μας ενέργεια. Οι Ινδοί αστρολόγοι συμβουλεύουν για αυτήν την περίπτωση να φοράμε για παράδειγμα βαθυκόκκινα ρούχα και κοσμήματα φτιαγμένα από χρυσό, ρουμπίνια και γρανάτη. Το να ζούμε σε θερμό κλίμα ή, ακόμα, να κάνουμε ηλιοθεραπεία μπορούν επίσης να λειτουργήσουν επικουρικά! Ο ήλιος είναι ισχυρός στον Λέοντα (τον οποίο κυβερνά), ουδέτερος στους Διδύμους και την Παρθένο, ισχυρός στον Τρίτο, τον Έκτο και τον Ενδέκατο Οίκο, αλλά ισχυρότερος στον Δέκατο. Είναι ανίσχυρος στον Ζυγό και στον Τέταρτο Οίκο.

Σελήνη

Ενώ ο ήλιος δίνει ζωή στο σύμπαν, η σελήνη είναι υπεύθυνη για τη ζωή στη γη. Είναι η Παγκρίτι (στα Ινδικά), η θηλυκή αρχή, η κοσμική μητέρα. Αυτή ελέγχει τη ζωή και τον θάνατο, τη γέννηση και την επαναγέννηση. Στη βεδική λογοτεχνία η σελήνη είναι ο Σόμα, θεός (και όχι θεά). Μολονότι αυτός έχει θηλυκή ενέργεια, του αρέσει να ευχαριστεί τον εαυτό του, και έχει είκοσι επτά συζύγους (όσοι και οι σεληνιακοί οίκοι της Ινδικής αστρολογίας). Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να είναι δεκτικός και επινοητικός, στη χειρότερη υπερευαίσθητος και υπερδραστήριος. Ενώ ο ήλιος συμβολίζει την ψυχή, η σελήνη συμβολίζει τον ενσαρκωμένο νου. Όταν είναι ισχυρά τοποθετημένη, μπορεί να ξεπεράσει πολλά προβλήματα. Αλλά επίσης αυξάνει και ελαττώνεται όταν το φως της είναι αμυδρό, οι επιθυμίες και οι ορέξεις μας μπορεί να μας υπερνικήσουν. Συμβολίζει την άμπωτη και την παλίρροια  και για τα συναισθήματα μας από μέρα σε μέρα, στον κύκλο του σεληνιακού μήνα. Στον Ινδικό Αλμανάκ (Αστρολογικό Ημερολόγιο) όταν η σελήνη βρίσκεται σε πλήθουσα φάση, θεωρείται ότι πρόκειται για περίοδο αύξησης της εξερχόμενης ενέργειας, ενώ κατά τη φθίνουσα φάση αυτή μειώνεται και στρέφεται προς τα έσω. Στις 5 ημέρες περί την πανσέληνο, ο νους βρίσκεται στη βέλτιστη κατάσταση. Στην αστρολογία η πλήθουσα σελήνη θεωρείται αγαθοποιός. Η φθίνουσα κακοποιός. Η σελήνη συμβολίζει τη μητέρα. Μια ισχυρή σελήνη στο χάρτη μας υποδηλώνει ότι η μητέρα μας, μας είχε φροντίσει καλά, μια αδύναμη σελήνη συνεπάγεται μία δύσκολη σχέση με τη μητέρα μας, και μία τάση για καταπίεση και ταραχή. Αυτό μπορεί – σύμφωνα με τις συμβουλές της Ινδικής Αστρολογίας – να αντισταθμιστεί με διαλογισμό και φροντίζοντας να βρισκόμαστε σε χώρους όπου κυριαρχεί το λευκό, το χρώμα της σελήνης, ή φορώντας κοσμήματα φτιαγμένα από ασήμι, μαργαριτάρια ή σεληνόλιθο. Η σελήνη συμβολίζει επιπλέον τις συγκινήσεις, τα υγρά και τη θάλασσα. Η σελήνη είναι ισχυρή στον Καρκίνο (τον οποίο κυβερνά) και όταν απέχει 72ο από τον Ήλιο. Είναι αδύναμη στον Σκορπιό και όταν απέχει λιγότερο από 72ο από τον Ήλιο. Είναι ισχυρή στον Πέμπτο, τον Ένατο και τον Ενδέκατο Οίκο, ενώ είναι ισχυρότερη στον Τέταρτο.


Ερμής 

Ενώ ο ήλιος συμβολίζει την ατομική ψυχή και η σελήνη τον νου, ο Ερμής συμβολίζει την επίγνωση. Επειδή ο Ερμής διαγράφη τροχιά κοντά στον Ήλιο και «συναντάται» με αυτόν τρεις φορές τον χρόνο, θεωρείται ως αγγελιοφόρος των θεών. Στη βεδική λογοτεχνία εμφανίζεται ως παιδί και περιγράφουν συχνά την παιδικότητα του, την βιασύνη αλλά και την αγάπη που του δίνουν. Ένας ισχυρός Ερμής υποδηλώνει οξυδέρκεια και ικανότητα επικοινωνίας, αλλά εάν είναι πάρα πολύ ισχυρός, αυτό μπορεί να φανερώνει μια έλλειψη αισθημάτων. Η εξυπνάδα και η διάνοια του  μπορεί να εκφυλιστούν σε επιφυλακτικότητα και ιδιοτέλεια. Ένας αδύναμος Ερμής μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε εύπιστοι και μας κυβερνά το συναίσθημα. Αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί αναπτύσσοντας τη διάνοια μέσω του διαλογισμού και γιόγκα και φορώντας το χρώμα του, το πράσινο.  
Ο Ερμής είναι ισχυρός στους Διδύμους και την Παρθένο (τους οποίους κυβερνάς) και στον Δεύτερο, τον Τέταρτο, τον Πέμπτο, τον Δέκατο και τον Ενδέκατο Οίκο, αλλά ισχυρότερος στον Πρώτο. Είναι αδύναμος στους Ιχθύς, τον Έκτο, τον Όγδοο και τον Δωδέκατο Οίκο και πολύ αδύναμος στον Έβδομο.

Αφροδίτη

Η Αφροδίτη είναι ο γκουρού των δαιμόνων, όπως ο Δίας είναι ο γκουρού των Θεών. Οι δαίμονες είναι εξελιγμένες ψυχές που έχασαν το δρόμο τους. Η Αφροδίτη προσπαθεί να τους επαναφέρει στον σωστό δρόμο. Οι Ινδοί αστρολόγοι πιστεύουν πως είναι ο μόνος πλανήτης που κατέχει το μυστικό της αθανασίας. Μολονότι αρσενικός πλανήτης, η Αφροδίτη έχει θηλυκή ενέργεια και είναι αγαθοποιός. Ταυτόχρονα συμβολίζει την εκλέπτυνση, την αγάπη και την ευγένεια. Αλλά ενώ μπορεί να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τις υλικές μας επιθυμίες, δεν μπορεί πάντοτε να μας εξασφαλίσει την ικανοποίηση. Μπορεί να μας δοξάσει και να μας κάνει δημοφιλείς, αλλά όχι να μας γαληνέψει τον νου. Μια ισχυρή Αφροδίτη θα ελκύσει το αντίθετο φύλο προς εμάς και θα φέρει χάρη και πολυτέλεια στη ζωή μας. Μια αδύναμη Αφροδίτη μπορεί να κάνει δύσκολες τις σχέσεις μας. Για να ενισχύσουμε την Αφροδίτη μας, πρέπει να αναπτύξουμε την αυτοεκτίμηση μας και να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της – όποιο και αν είναι αυτό που μας δίνει και σε όποια θέση βρίσκεται στο χάρτη μας. Είναι χρήσιμο να φοράμε λευκά ρούχα και κοσμήματα από ασήμι, διαμάντια ή άχρωμο ζαφείρι. Σε όλους τους χάρτες η Αφροδίτη συμβολίζει το γάμο και σε ανδρικό ωροσκόπιο ειδικότερα, τη σύζυγο. Πολλά συνοικέσια στην Ινδία ολοκληρώνονται με την συμβατότητα της Αφροδίτης στους χάρτες του ζευγαριού. Η Αφροδίτη είναι ισχυρή στον Ταύρο και τον Ζυγό (τους οποίους κυβερνά), τον Πρώτο, τον Πέμπτο, τον Ένατο, τον Ενδέκατο και το Δωδέκατο Οίκο, αλλά ισχυρότατη στον Τέταρτο. Είναι αδύναμη στην Παρθένο και τον Έκτο, τον Όγδοο και τον Δέκατο Οίκο.

 Άρης


Όπως στη Δυτική αστρολογία, ο Άρης για τους Ινδούς μελετητές είναι ο πολεμιστής και σύμφωνα με πολλούς μύθους ήταν δαίμονας που τρομοκρατούσε τον κόσμο. Ως αρσενικός πλανήτης συμβολίζει τη δράση και χαρακτηρίζεται από θάρρος και δύναμη. Ενώ είναι αποφασιστικός και φλογερός, μπορεί επίσης να είναι εριστικός και ανυπόμονος. Παραδοσιακά συμβολίζει τη θέση των αδερφών στον χάρτη γέννησης  και σε αντίθεση με τη Δύση δεν υποδηλώνει τον σύντροφο στο χάρτη μιας γυναίκας. Η παρουσία του θεωρείται εν γένει κακοποιός, δημιουργώντας προβλήματα στη ζωή. Αλλά η ανδρεία του Άρη και η εμμονή του μπορεί να μας βοηθήσουν να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια στο μονοπάτι προς τη φώτιση και την αυτοπραγμάτωση. Ένας ισχυρός Άρης δείχνει μια καλή σχέση με τα αδέρφια, και αποφασιστικότητα στην επιδίωξη των σκοπών μας. Στον Έβδομο Οίκο όμως αυτός μπορεί να σημαίνει τάση για κυριαρχία. Αν προκύψει αυτή η περίπτωση, τότε μπορεί να αντισταθμιστεί με απαλή μουσική και ψυχρά χρώματα. Από την άλλη, ένας αδύναμος Άρης υποδηλώνει ότι η ενέργεια μας μπορεί εύκολα να εμποδιστεί ή να εξαντληθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η συμβουλή της Ινδικής Αστρολογίας, είναι να φορέσουμε κόκκινο της φωτιάς και κοράλλια.  Ο Άρης είναι ισχυρός στον Κριό και τον Σκορπιό (τους οποίους κυβερνάς). Είναι επίσης ισχυρός στον Τρίτο, τον Έκτο και τον Ενδέκατο Οίκο, αλλά είναι ισχυρότερος στον Δέκατο. Είναι αδύναμος στον Καρκίνο και τον Τέταρτο Οίκο.

Δίας

Ο Δίας είναι ο δάσκαλος των Θεών. Είναι ένας μπραχμίν, δηλαδή κάποιος που έχει γνώση του Δημιουργού. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την επέκταση, την επιθυμία και τη σοφία. Είναι ο πλέον αγαθοποιός πλανήτης. Αν έχουμε ένα ισχυρό Δία στον χάρτη μας, θα είμαστε ικανοί να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή μας. Επιπλέον, αυτό υποδηλώνει ότι θα έχουμε υλική ευημερία, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να εστιάσουμε στην πνευματική μας ανάπτυξη. Σε έναν γυναικείο χάρτη, ο Δίας συμβολίζει τις σχέσεις και κάποιον γιο. Η θέση του μελετάται προσεκτικά, διότι δίνει απαντήσεις στις δύο συχνότερες ερωτήσεις που υποβάλλονται από τους πελάτες στην Ινδία: «Θα παντρευτώ;» «Θα κάνω γιο;» Καθώς αυτός συμβολίζει την επέκταση, προδίδει συχνά την τάση για παχυσαρκία!  Ένας ισχυρός Δίας συνεπάγεται ανώτερη γνώση και την ικανότητα να τη χρησιμοποιούμε προς όφελος των άλλων. Ένας αδύναμος Δίας μπορεί να υποδηλώνει δυσκολίες με τις σχέσεις και μια πιθανή τριβή μεταξύ των ιδανικών με τα οποία πορεύεται κάποιος και της καθημερινότητας. Η απληστία και η σπατάλη μπορούν να παρεισφρήσουν στον δρόμο μας. Αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί φορώντας κίτρινο χρώμα, χρυσό και κοσμήματα με τοπάζι ή κιτρίνη, και εργαζόμενοι με περίσκεψη για τους άλλους.
Ο Δίας είναι ισχυρός στον Τοξότη και τους Ιχθύς (τους οποίους κυβερνά) και τον Πέμπτο, τον Ένατο, τον Δέκατο και τον Ενδέκατο Οίκο, αλλά ισχυρότερος στον Πρώτο. Είναι αδύναμος στον Αιγόκερω και στον Έβδομο Οίκο.


Κρόνος

Ο Κρόνος (Σάνι) συμβολίζει την περιστολή, τον περιορισμό και την υψηλή υπευθυνότητα, και, ως εκ τούτου, θεωρείται κακοποιός. Είναι ο φοβερότερος πλανήτης στην Ινδία και στη βεδική φιλολογία υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές σε αυτόν. Η σχέση μεταξύ Ήλιου και Κρόνου είναι προβληματική. Αν ο Κρόνος είναι τοποθετημένος μαζί με τον Ήλιο στον Ένατο Οίκο, αυτό συνεπάγεται ότι θα έρθουμε σε ρήξη με τον πατέρα μας. Όμως, η πιο καταστροφική σχέση είναι με τη Σελήνη. Αν είναι σε σύνοδο με τη Σελήνη ή είναι τοποθετημένος στον Δωδέκατο ή τον Δεύτερο Οίκο από τη Σελήνη, ο Κρόνος μπορεί να φέρει μοναξιά, μελαγχολία και αδιαλλαξία. Το χρώμα του είναι το μαύρο και οι λίθοι του είναι το ζαφείρι και το λάπις λαζούλι. Αδύναμος ή ισχυρός ο Κρόνος φέρνει δυσκολία. Ένας αδύναμος Κρόνος είναι ότι χειρότερο μπορεί να εντοπίσει ένας Ινδός αστρολόγος και για αυτό πάντα προτείνει τακτική νηστεία και διαλογισμό. Ο Κρόνος, οποτεδήποτε είναι παρών βάζει εμπόδια. Αλλά ενώ διαψεύδει τις ελπίδες και μας γεμίζει βάσανα, τα εμπόδια που βάζει στο ταξίδι της ζωής μπορεί να μας βοηθήσουν να απεξαρτηθούμε από τις μέριμνες του κόσμου και να μεταμορφωθούμε. Κινούμενος βραδύτερα από τους άλλους πλανήτες, ο Κρόνος παρέχει επαρκή χρόνο για να έρθουμε σε συμφωνία με το κάρμα μας από προηγούμενες ζωές. Αν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε να βγούμε ισχυρότεροι και πληρέστεροι από τις εμπειρίες μας. Ο Κρόνος είναι ισχυρός στον Αιγόκερω και τον Υδροχόο (τους οποίους κυβερνά), στον Τρίτο, τον Έκτο και τον Ενδέκατο Οίκο, και ισχυρότατος στον Έβδομο. Είναι αδύναμος στον Πρώτο Οίκο.

Πηγές:
1.        Hart Defouw and Robert Svoboda, Light on Life: An Introduction to Astrology of India (Arkana, 1996)
2.        Raman, Astrology for Beginners (UBS, 1998)

 Από Αγγελική Καλογιαννίδου φίλη αστρολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: