Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ο Ήλιος κι η Σελήνη στην Συναστρία

Σύμφωνα με τον Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ ο Ήλιος αντιπροσωπεύει το αρσενικό αρχέτυπο και η Σελήνη το θηλυκό. Τα αρχέτυπα αυτά τα ονόμασε animus και anima αντίστοιχα, με τον Ήλιο να είναι η αρσενική πλευρά του εαυτού μας η οποία στις γυναίκες λειτουργεί υποσυνείδητα σε αντίθεση με τους άντρες που την λειτουργούν συνειδητά. Η Σελήνη είναι η θηλυκή πλευρά του εαυτού μας την οποία οι γυναίκες λειτουργούν συνειδητά ενώ οι άντρες ασυνείδητα. Ο Ήλιος σχετίζεται με το πρότυπο του πατέρα ενώ η Σελήνη με το πρότυπο της μητέρας με αποτέλεσμα, οι άντρες υποσυνείδητα να επιλέγουν συντρόφους σύμφωνα με το μοντέλο της μητέρας και οι γυναίκες, άντρες σύμφωνα με το μοντέλο του πατέρα.Περιττό δε, να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η σχέση μας με τους γονείς αφού η σχέση αυτή είναι το οικοδόμημα για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξης της προσωπικότητα μας.

Η σχέση με τους γονείς είτε καλή είτε κακή, μεταφέρεται στην προσωπική μας ζωή δημιουργώντας από λίγο έως πολύ μια πανομοιότυπη ερωτική σχέση, με αυτή των γονιών μας. Αστρολογικά ο Ήλιος αντιπροσωπεύει την συνειδητή πλευρά της προσωπικότητας μας, αυτό που πραγματικά είμαστε, το Εγώ μας, τον πατέρα και τον σύζυγο ενώ η Σελήνη αντιπροσωπεύει την ασυνείδητη προσωπικότητα μας, τα συναισθήματα μας, όλα όσα επιθυμεί η ψυχή μας για να αισθάνεται ασφαλής, τα ένστικτα, τις συνήθειες και την μητέρα. Σ’ ένα ανδρικό ωροσκόπιο η Σελήνη δίνει πληροφορίες για τον τύπο της γυναίκας που επιθυμεί ο άντρας ενώ ο Ήλιος σε γυναικείο ωροσκόπιο μας δείχνει τον άντρα που επιθυμεί κι έχει ως πρότυπο η κάθε γυναίκα για μόνιμο σύντροφο της.

Για παράδειγμα, το νέο αγόρι έχει ως πρότυπο τον πατέρα του, μεγαλώνοντας υιοθετεί στοιχεία του χαρακτήρα του πατέρα, με αποτέλεσμα, για σύντροφο να επιλέγει κάποια που έχει κοινά στοιχεία με την μητέρα (υποθέτω πως οι περισσότεροι έχετε ακούσει την γνωστή έκφραση «η νύφη σαν θα γεννηθεί της πεθεράς θα μοιάσει») αναπαράγοντας παρόμοια σχέση με αυτή των γονιών του χωρίς αυτό να είναι κανόνας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουμε, με το αγόρι να ταυτίζεται με την μητέρα και να βγαίνει πιο αδύναμο στις ερωτικές του σχέσεις και το κορίτσι να ταυτίζεται με τον πατέρα και να βγαίνει στις σχέσεις αρκετά πιο δυναμικό προκαλώντας προβλήματα στις ερωτικές επαφές αφού δεν υπάρχει ισορροπία της αρσενικής πλευράς με της θηλυκής. Όλοι μας έχουμε και τις δυο πλευρές ενώ, χωρίς την μια πλευρά δεν μπορεί να υπάρξει η άλλη αν θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Το πώς ο καθένας λειτουργεί τις πλευρές αυτές φαίνεται στο προσωπικό του ωροσκόπιο ανάλογα με την θέση του Ήλιου και της Σελήνης και από τις όψεις που σχηματίζουν. Αν συσχετίσουμε τα παραπάνω σε σχέση με το συνταίριασμα και την συνύπαρξη δυο ανθρώπων κατανοούμε πόσο σημαντικές είναι οι όψεις Ήλιου/Σελήνης σε μια συναστρία χωρίς αυτό να δηλώνει πως τα ζευγάρια που δεν έχουν μεταξύ τους όψεις Ήλιου/Σελήνης, δεν έχουν κοινό μέλλον. Όσο καθοριστικές και αν κρίνονται οι όψεις μεταξύ των φώτων σε μια συναστρία, προσωπική μου εκτίμηση τουλάχιστον, είναι πως η «σχέση» Ήλιου/Σελήνης δεν είναι απαραίτητα εκείνη που θα δώσει μακροβιότητα σε μια σχέση, ωστόσο οι θετικές όψεις δείχνουν οικειότητα, αρμονικό συνταίριασμα, και την ανάγκη για κοινή συμβίωση αντίθετα από τις αρνητικές που δημιουργούν εύκολα συγκρούσεις εξαιτίας της δυσαρμονίας που υπάρχει στην συνειδητή πλευρά τους ενός σε σχέση με την ασυνείδητη πλευρά του άλλου.


Ήλιος Σελήνη και οι όψεις τους σε Συναστρία

Σύνοδος

Μια αρκετά σημαντική όψη μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης. Από την πρώτη την στιγμή αναπτύσσεται αμοιβαία συμπάθεια και οικειότητα ανάμεσα στα δυο μέλη. Νιώθουν πως γνωρίζονται από παλιά, ενδεχομένως κι από άλλη ζωή. Εκείνος που έχει τον Ήλιο, φωτίζει τον ψυχισμό του συντρόφου του με τόσο ήπιο τρόπο με αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος της Σελήνης να εκφράζει με ευκολία τα συναισθήματα του χωρίς να νιώθει «γυμνός». Η Σελήνη από την πλευρά της τροφοδοτεί με συναίσθημα και ευαισθησία τον σύντροφο της μαλακώνοντας το Εγώ του, ενώ εκείνη βρίσκει τον άνθρωπο που θα την προστατέψει και θα την κάνει πιο δυνατή. Οτιδήποτε αναλαμβάνουν από κοινού το φέρουν εύκολα εις πέρας ενώ αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής δίνοντας ο ένας τρυφερότητα στον άλλον μέσα από την ισορροπία και την αρμονία που τους διακρίνει. Στην περίπτωση που ο άντρας έχει την Σελήνη εκφράζει ακόμη ευκολότερα τα συναισθήματα του χωρίς να νιώθει «απειλή» που φανερώνει στην σύντροφο του την θηλυκή πλευρά του εαυτού του.

Τρίγωνο

Εξίσου σημαντική και θετική όψη το τρίγωνο αφού χαρίζει από την φύση της ευκολία και αρμονία. Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν υψηλό βαθμό ταύτισης και σχεδόν από το αρχικό στάδιο της σχέσης τους, παίρνουν την απόφαση για κοινή πορεία ζωής. Εκδηλώνουν με τόση άνεση τα αισθήματα τους που ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον σχεδόν διαισθητικά, ειδικά ο εκπρόσωπος της Σελήνης που από την φύση του είναι δεκτικός. Οι συνήθειες του εκπροσώπου της Σελήνης βρίσκουν άμεση ανταπόκριση από τον εκπρόσωπο του Ήλιου χωρίς να καταπιέζεται η προσωπικότητά του ενώ η Σελήνη χαίρεται να βλέπει τον Ήλιο να δείχνει με άνεση τις πτυχές της προσωπικότητας του. Όψη που χαρίζει αμοιβαία κατανόηση και τρυφερότητα, μεταξύ τους είναι αρκετά εκδηλωτικοί και παιχνιδιάρηδες και είναι μια αρκετά επιβοηθητική όψη κυρίως σε συναστρίες ζευγαριών που συμβιώνουν και έχουν πολλές και δύσκολες όψεις.

Τετράγωνο

Όψη που ενδεχομένως δημιουργεί αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στα μέλη της. Ο εκπρόσωπος του Ήλιου προβάλλει έντονα το Εγώ του και την αρσενική πλευρά του εαυτού του δημιουργώντας περισσότερη αστάθεια στην ήδη από φύση της ασταθή Σελήνη. Οι ψυχικές ανάγκες και επιθυμίες της Σελήνης δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τον σύντροφο που διαρκώς κατηγορεί την Σελήνη για υπερβολική ευαισθησία ενώ ο ίδιος πιθανόν δείχνει υπερβολικό εγωισμό προσπαθώντας να επιβάλλει με άσχημο τρόπο την προσωπικότητα του. Οι διαρκείς συγκρούσεις φέρνουν αποξένωση με αποτέλεσμα η κοινή συμβίωση να είναι πηγή προβλημάτων και για τους δυο. Αρκετά δύσκολη όψη ειδικά για παντρεμένα ζευγάρια αφού αμφότεροι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες του συντρόφου τους. Εκείνος που έχει τον Ήλιο θα πρέπει να παραμερίσει τον εγωισμό του ενώ εκείνος που έχει την Σελήνη θα πρέπει να ελέγχει τις συναισθηματικές του εξάρσεις.

Αντίθεση

Μια περίεργη όψη θα λέγαμε με την έννοια πως ενώ υπάρχει μια ακαταμάχητη έλξη ο ένας δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τον άλλον. Διαρκώς συγκρούεται η συνειδητή προσωπικότητα με την ασυνείδητη του άλλου προκαλώντας ο ένας τον θυμό του άλλου. Ο εκπρόσωπος του Ήλιου νιώθει να ασφυκτιά από τα συναισθήματα της Σελήνης μην μπορώντας να αντέξει τις εξαρτήσεις της ενώ η Σελήνη δεν μπορεί να κατανοήσει πως ο σύντροφος που έχει επιλέξει είναι αδιάφορος απέναντι στις δικές της ανάγκες κοιτώντας μόνο τις προσωπικές του επιδιώξεις. Εκείνο που δεν κατανοούν είναι πως ο ένας διαθέτει τα στοιχεία που λείπουν από τον άλλο. Όταν κατανοήσουν πως ο ένας είναι σε θέση να καλύψει τα κενά του άλλου τότε θα μπορέσουν να πορευτούν από κοινού μιας και ό ένας θα συμπληρώνει τον άλλο. Ο Ήλιος τότε θα είναι σε θέση να προσφέρει την θαλπωρή που χρειάζεται η Σελήνη και η Σελήνη από την πλευρά της θα ελαττώσει τις εγωιστικές του διαθέσεις.


Εξάγωνο

Από τις πιο ευνοϊκές όψεις σε μια συναστρία, απαραίτητη θα λέγαμε ειδικά στις ερωτικές σχέσεις και όχι μόνο. Αρχικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιους είδους προβλήματα εξαιτίας της διαφορετικής φύσης και ποιότητας των ζωδίων που βρίσκονται αντίστοιχα ο Ήλιος και η Σελήνη. Εντούτοις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστη προσπάθεια από μέρους και των δύο ο ένας βρίσκει τον ιδανικό σύντροφο στο πρόσωπο του άλλου. Ο ένας παρακινεί και στηρίζει τον άλλο, ακόμη και μέσα από τις όποιες διαφορές τους, να υλοποιεί τα σχέδια του ενώ οι δυο μαζί είναι σε θέση να εφευρίσκουν λύσεις στα όποια προβλήματα τους χωρίς ο ένας να αναιρεί τον άλλο. Είναι μια όψη που εξαιτίας της αρχικής δυσκολίας που παρουσιάζει ωθεί τα άτομα να δουλέψουν την σχέση τους και να εξελιχθούν μέσα από αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Τίνα Ζαχαριάδου

http://www.astrology.gr/EROTIKH-ASTROLOGIA/KLASSIKI-SYNASTRIA/item/91-o-ilios-kai-i-selini-sti-sunastria


Δεν υπάρχουν σχόλια: