Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αφιέρωμα στον Κρόνο και το πέρασμα του στον Ζυγό

Θεωρειται ο μεγαλος δασκαλος και κριτης του ζωδιακου. Aναλογα με την θεση του μεσα σε ενα χαρτη θα μας δώσει πληροφορίες, σχετικές με το που θα δοκιμαστουμε, που πρεπει να δουλεψουμε σκληρα, ωστε σκαλι - σκαλι και, τηρωντας παντα την ιεραρχια, να προχωρήσουμε στην ζωη μας. Συνδεεται με το συστημα και την δομη, ενώ όλες οι κινησεις του είναι πάντα μεθοδικες, προσεγμενες εως και τελετουργικες. Ειναι ρεαλιστης, ορθολογιστης, σκληρος, δογματικος και ακαμπτος, και προσφερει τα οφελη του σε ωριμη ηλικια αν και εφ οσον τηρηθουν οι "προδιαγραφες" του. Δεν θα διστάσει να πατησει "επι πτωματων" προκειμενου να αναρριχηθει στην κοινωνια και να παρει την θεση που θεωρεί δικαιωματικα πως του ανηκει, επισης, ειναι πολύ σημαντικό να γνωριζουμε ότι ο πλανητης αυτος θα φερει στην ζωη μας, μόνον ότι μας αξιζει και τιποτα παραπανω. Στον βωμο της κοινωνικο-επαγγελματικης του καταξιωσης, τοποθετει την προσωπικη ζωη του σε δευτερη μοιρα, πληρωνοντας ακριβο αντιτιμο σε σχεση με τους αλλους μενοντας αρκετο μονος, δειχνοντας ενα ψυχρο και πολλες φορες ακαρδο προσωπο, που πηγαζει απο τις ευθυνες, την ανασφαλεια και την εμφυτη μελαγχολικη του διαθεση.

Ενα Κρονιο ατομο δυσκολευεται να δειξει την αγαπη του με χαδια και διαχυτικότητες, γι αυτο επιλέγει να εκφράσει τα συαισθήματά του με πρακτικους τροπους, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στους άλλους πως μπορουν να βασιζονται σε αυτό και παρέχοντας τους την ασφάλεια, ότι θα είναι παρών στις δυσκολες στιγμες, θετοντας ομως τα δικα του ορια και τους δικούς του κανονες, προερχομενα παντα απο τον σοβαρο και υπευθυνο τροπο που αντιμετωπιζει τα πραγματα, γεγονός που κατά την προσωπική μου άποψη είναι απολυτα θεμιτο και κατανοητο, όταν βεβαιως, γινεται με μετρο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κρόνος ηταν γιος του Ουρανου και της Γαιας και ηταν εκεινος που πηρε την βασιλεια από τον πατερα του, τον Ουρανό, αφου πρωτα του εκοψε τα γεννητικα οργανα, με τη βοήθεια και τη συνδρομή της ίδιας του της μητερας. Ο Ιδιος, παντρεμενος με την Ρεα, υπήρξε εξισου κακιστος πατερας, τρώγοντας τα παιδια του ένα-ένα για να μην κινδυνεύσει ο θρονος του, μεχρι την στιγμη που ο γιος του Διας με την σειρα του, πηρε τον θρονο και εγινε ο πατερας των Θεων και των ανθρωπων. Η σκληροτητα του Κρονου δεν μετριαστηκε ουτε με τον γιο που απεκτησε με την Φυλλιρα, τον Χειρωνα, τον οποιο εγκατέλειψε μολις συνειδητοποιησε πως ο μισος ηταν ανθρωπος και ο άλλος μισος αλογο.

Αστρολογικα, βρισκεται σε κυριαρχια στα ζωδιο του Αιγοκερω και του Υδροχοου, ως παραδοσιακος κυβερνητης, με αδυναμια στα ζωδιο του Καρκινου και του Λεοντα αντιστοιχα, ενω η απολυτη εξαρση του βρισκεται στις 21 μοιρες του απροσωπου Ζυγου και η απολυτη πτωση του στις 21 του Κριου. Σ΄ εναν αστρολογικο χαρτη θα δωσει στοιχεια για τον πατερα, ενώ σ’ έναν γυναικειο, επιπλεον πληροφοριες για τον συζυγο και τον θεσμο του γαμου, από την οικοθεσία του δε, θα αντλήσουμε πληροφορίες για τους τομείς εκείνους στους οποίους θα εχουμε καθυστερησεις, εμποδια και αναβολες.

Στην ηλικια των 28 με 29 ετων, βιωνουμε την πρωτη Κρονια επιστροφη που ειναι μια αρκετα σημαντικη περιοδος της ζωης μας, αφου καλουμαστε να αφησουμε τα χρονια της αθωοτητας και να αναλαβουμε καποιες ευθυνες, ωστε να αποκτησουμε την πρεπουσα ωριμοτητα. Αυτό συνηθως, γινεται μεσα απο καποιες κρισιμες καταστασεις η ακομη και μεσα απο ενα γαμο ή τη γεννηση ενος παιδιου, γεγονότα που αναγκαστικά μας επιφορτίζουν με κάποιες επιπλέον ευθύνες.

Η επομενη Κρονια επιστροφη ερχεται στην ηλικία των 58 με 59 χρόνων μας και εκτος απο την ωριμοτητα που εχουμε αποκτησει μας "προσφερει" την σοφια μεσα απο τις εμπειριες και την πειρα της ζωης, αντιμετωπιζοντας τις δυσκολες καταστασεις με υπευθυνοτητα. Έτσι πολλοί από μας βιώνουμε αυτή την επιστροφή με μεγαλύτερη ευκολία. Η τριτη Κρονια επιστροφη ερχεται σε μια ηλικια που το πιθανοτερο ειναι οι περισσοτεροι να μην την βιωσουμε και ειναι στα 88 μας χρονια περιπου. Οσοι φτασουν αισιως σε αυτην, θα είναι εκεινοι οι οποιοι συνειδητα πλεον θα γνωριζουν πως εκλεισε ενας κυκλος ζωης και αρχιζει η μεταβαση προς ενα αλλο κυκλο.

Αστρονομικα βρισκεται 6ος σε αποσταση απο τον Ηλιο και ειναι λογο μικροτερος απο τον πλανητη Δια. Κυριο χαρακτηριστικο του οι πανεμορφοι δακτυλιοι που βρισκονται γυρω του, οι οποιοι παρατηρηθηκαν πρωτη φορα απο τον Γαλιλαιο. Οι δορυφοροι του πολλοι, με μεγαλυτερο τον Τιτανα. Μια πληρης περιστροφη γυρω απο τον Ηλιο, διαρκει 29.5 χρονια.

Οι όψεις του Κρόνου

Όταν ο Κρόνος βρίσκεται σε οψη με τον Αρη, τον πλανητη της δρασης και του ρισκου, εχουμε τον συνδυασμο της ελεγχομενης ενεργειας. Είναι μια δυνατη οψη, καθως οι αντιθετες φυσεις που τους χαρακτηριζουν, αποτελουν τα εχεγγυα για σπουδαια κατορθωματα στην ζωη ενός ανθρωπου. Σκεφτειτε από την μια πλευρα τον τολμηρο και ανεξελεγκτο Αρη και από την άλλη τον μεθοδικο και πρακτικο Κρονο. Σε θετικη γωνια μεταξυ τους ο ενας δραστηριοποιει τον άλλο, ενώ ο δευτερος τον «χαλιναγωγει» και και τον ηρεμει. Σε αρνητικη οψη, δυστυχως, εχουμε την μπλοκαρισμενη δραση που δεν εξωτερικευεται, κανοντας το ατομο ατολμο και αδυναμο δημιουργιώντας συγχρόνως αρκετα προβληματα στην σεξουαλικη ζωη. Οι δυο τους συγκροτουν τον αξονα θανατου αλλα και της υπερβολικης αντοχης.

Σε οψη με τον Δια εχουμε ένα συνδυασμο αρκετα σημαντικο, αφου συναντιουνται οι «δασκαλοι» του ζωδιακου. Ο αυστηρος και δικαιος Κρονος με τον ελαστικο και επισης δικαιο Δια. Οι δυο μαζι συγκροτουν τον αξονα δικαιοσυνης και ειδικα αυτή την περιοδο με το περασμα του Κρονου στον Ζυγο εχουμε την απολυτη δικαιοσυνη και σοφια. Ο Κρονος γινεται περισσοτερος αισιοδοξος και χαλαρος ενώ ο Διας άρει (ως ένα βαθμο) την υπευθυνοτητα και σοβαροτητα του Κρονου. Σε δυσαρμονικη γωνια θα εχουμε να αντιμετωπισουμε τον υπερβολικα αυστηρο κριτη η τον υπερβολικα απαισιοδοξο ανθρωπο καθως και την αισθηση ενός μονιμου περιορισμου της πνευματικης ελευθεριας και της ανωτερης .μαθησης.

Σε οψη με τον Ουρανο φερνει στο ατομο ξαφνικους περιορισμους και μια παλη αναμεσα στα πρεπει και τα καθηκοντα που έχει σε σχεση με την αναγκη για ελευθερια και τη ρήξη των δεσμων που κρατουν το ατομο «πισω». Αυτό που πρεπει να κατανοηθει είναι πως για να αποκτηθούν οι ελευθεριες σε όλα τα επιπεδα,δεν θα πρεπει να απαιτουνται με δογματικο η απολυταρχικο τροπο αλλα να κερδιζονται μεσα από την αναληψη των ευθυνων μας και την συνεπεια την οποια θα δειξουμε. Απροβλέπτα γεγονοτα σε σχεση με τον πατερα, τον συζυγο και την καριερα θα φερνουν στην επιφανεια πολλες φορες εντασεις θετικου η αρνητικου χαρακτηρα. Σε δυσαρμονικη οψη μεταξυ τους αυτό που προκυπτει, είναι η αντιθεση του ενός να προσφερει για το κοινο καλο σε σχεση με τις προσωπικες του επιδιωξεις.

Σε οψη με τον Ποσειδωνα - ακομη κι όταν αυτή η όψη είναι θετικη- υπαρχουν καποια προβληματα που πηγάζουν από την πολύ διαφορετική φυσης τους. Ο Ποσειδωνας είναι πνευματικος και ονειροπολος, σε αντιθεση με τον Κρονο που είναι πρακτικος και γειωμενος. Είναι ενας περιεργος συνδυασμος που ευκολα μπορει να προκαλέσει τασεις απομονωσης, καταθλιψη, ενοχες και ανησυχο υπνο. Στη θετική της έκφραση δινει επαγγελμα και καταξιωση σε Ποσειδωνιους τομείς, όπως είναι η θαλασσα, οι κλειστοι χωροι, (νοσοκομεια, φυλακες κτλ.) Μια καλη διεδοξος είναι η ενασχοληση με τα καλλιτεχνικα ενώ οι έχοντες μια τέτοια όψη, ασχολούμενοι με την συγγραφη, θα έχουν έναν δομημένο τροπο έκφρασης και γραφης. Ο αξονας που συγκροτουν αυτοι οι δυο μαζι είναι των ασθενειων και της συγχυσης.

Σε οψη με τον Πλουτωνα, εχουμε επισης, ένα δυσκολο συνδυασμο, καθώς φερνει στην ζωη του ανθρωπου μοιραια γεγονοτα. Ο Πλουτωνας είναι υπευθυνος για την κληρονομικοτητα μας και σε αρνητικη γωνια με τον Κρονο καλλιστα μπορει να φερει χρονιες κληρονομικες παθησεις, ενώ ευκολα παρουσιαζονται ψυχολογικες διαταραχες και τασεις αυτοκαταστροφης. Καταλυτικη η επιρροη του πατερα και του συζυγου, αν προκειται για γυναικειο ωροσκοπιο ενώ το επαγγελμα που μπορει να διαλεξει το ατομο με την οψη αυτή ενδεχεται να επηρεαζει ολοκληρες μάζες. Θεωρειται αξονας κακοδαιμονιας, δικτατοριας και ομαδικου περιορισμου και στην καλη της εκδοχη η γωνια αυτή, επιφερει σημαντικη προσφορα σε λαους και κοινωνιες ολοκληρες. Συνηθως όταν βλεπουμε την εμπλοκη του σε γενεθλιους χαρτες καταλαβαινουμε πως προκειται για ατομα δυναμικα και εξουσιαστικα, ικανα για την μεγαλυτερη εξελιξη η την μεγαλυτερη καταστροφη.


Στις 30 Οκτωβριου ο διελαύνων Κρονος θα περασει στο Ζωδο του Ζυγου και θα επηρεαστουν αμεσα οι γεννημενοι των πρωτων ημερων των Ζωδιων του παρορμητικου σταυρου, Κριοι, Καρκινοι, Ζυγοι και Αιγοκεροι. Από την πρωτη ημερα θα βρεθει σε οψη τετραγωνου με τον Πλουτωνα από τον Αιγοκερω και μαλιστα σε κρισιμη μοιρα. Στις 7 Απριλιου θα γυρισει σε αναδρομη φορα, στο ζωδιο της Παρθενου μεχρι τις 22 Ιουλιου (του 2010), οπου και θα επηρεασει τους γεννημενους των τελευταιων ημερων του μεταβλητου σταυρου.

Κρονος στον Ζυγό

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιουνται για το πως είναι δυνατον ο ψυχρος και ανασφαλης Κρονος, να είναι σε έξαρση στο ζωδιο της αγαπης, του γαμου, των συνεργασιων και της κοινωνικοτητας. Θεωρω εύλογη αυτή την απορια, αφού όπως είναι γνωστό, ο Κρονος «παγωνει» τα συναισθηματα και εκεινο που βγαζει προς τα εξω είναι περισσοτερο η αναγκη του για επαγγελματικη και κοινωνικη καταξιωση. Δεν σας κρυβω πως στο αρχικο σταδιο της ενασχολησης μου με την Αστρολογια με προβληματισε κι εμενα η «σχεση» του Κρονου με το ζωδιο του Ζυγου. Φυσικα η συγκεκριμενη απορια προερχεται ουσιαστικα από την αγνοια και την μη κατανοηση των ιδιοτητων του Κρονου αλλα και του Ζυγου. Καταρχή να πούμε πως ο Ζυγος είναι ζωδιο του αερα και είναι το μοναδικο ζωδιο που ανηκει στην κατηγορια των «αψυχων». Ενα εγκεφαλικο ζωδιο, αρκετα επιφανειακο, αφου ευκολα γοητευεται από «την βιτρινα» την οποια βλεπει, και όχι από την ουσια που ενδεχομενως κρυβεται πισω από αυτή τη βιτρινα.

Ο Ζυγος δεν φημιζεται για τα βαθια του συναισθηματα αλλα για την ικανότητά του να συμβιβαζει αντιθετες καταστασεις, διατηρωντας την αρμονια και πανω από όλα την δικαιοσυνη. Δεν είναι τυχαιο, άλλωστε, που ο Ζυγος και ο 7ος οικος παρέχει πληροφορίες για νομικες διαδικασιες. Ο Κρονος από την πλευρα του, δεν είναι μονο αυστηρος αλλα και δικαιος. Είναι αυτος που δινει αξιοπιστια, υπευθυνοτητα και μακροβιοτητα, απαραιτητα συστατικά για ένα καλο γαμο ή μια συνεργασια. Ακολουθει παντα την ιεραρχια και χτιζει βημα - βημα οτιδηποτε τον αφορα, ειτε πρόκειται για την επαγγελματικη του σταδιοδρομια ειτε για τις σχεσεις του. Επιθυμει την φημη και την επιφανεια όχι με τον τροπο που τις επιθυμει η Αφροδιτη - που είναι η επιτομή της επιδειξης -αλλα μεσα από σκληρη δουλεια. Ετσι, αυτοματως, ο Ζυγος «ωραιοποιει» τον Κρονο, ενώ εκεινος ελεχγει και περιορίζει την φιλαρεσκεια και την υπερβολικη εξαρτηση του Ζυγου προς το ωραιο ή το επιφανειακο.

Εξαιτιας της ανασφαλειας και της αντικειμενικοτητας που τον διακρινει από τη θεση αυτή, συνηθως φερνει καθυστερηση στον γαμο. Όταν αποφασισει να δεσμευτεί με τα δεσμά του γάμου, θα επιλέξει καποιο ατομο το οποιο θα είναι αρκετα ωριμο και υπευθυνο ώστε να μπορει να ανταπεξελθει στις δυσκολες συνθηκες του γαμου. Μπορεί ακόμη, το ατομο που θα επιλέξει να είναι μεγαλυτερης ηλικιας, προκειμένου να καλυψει τις αναγκες του, συναισθηματικες και υλικες. Επιπολαιες σχεσεις και συνεργασιες, όχι μόνο δεν του ταιριαζουν αλλά αντιθέτως τον απωθουν, με αποτελεσμα να μενει μόνος για μεγαλα χρονικα διαστηματα. Όταν σ’ ένα ωροσκοπιο σχηματιζει αρνητικες γωνιες, μπορει να βγαλει απιστευτη σκληροτητα, αυστηρη κριτικη διαθεση απεναντι στους αλλους και αδυναμια καλυψης αναγκων των αλλων, γεγονός που έχει ως συνέπεια, εξαιτίας της μεγάλης μοναξιάς του, συχνά να εκδηλώνει καταθλιπτικες τασεις.


Τινα Ζαχαριαδου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πρωτη Κρονια επιστροφη μου κοψε τα γονατα. Η γεννεθλια θεση του στον εβδομο μου οικο, εβαζε ανεκαθεν ενα φραγμα μεταξυ εμου και των αλλων! Τωρα κανει σε διελευση συνοδο ακριβειας με τον γενν. Πλουτωνα στο δεκατο.
Ηδη ακουω τα τριξιματα...

Καλημερα!

Τίνα Ζαχαριάδου είπε...

Στην πρωτη Κρονια επιστροφη ημουν νιοπαντρη. Τωρα απο διελευση κανει συνοδο με γενεθλιο Πλουτωνα και ακμη 4ου. Οταν θα παει στις 3 Ζυγου θα πιανει τον Ηλιο μου με αντιθεση, παρεα με τον Πλουτωνα. Παρεμπιπτοντως και εγω ακουω τριξιματα.

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Μου'ρχεται κορίτσια μου'ρχεται.
Πρώτα αντίθεση με τον Κρόνο μου, έπειτα αντίθεση με τη Σελήνη μου και έπειτα σύνοδο με τον Ηλιο μου!
Κουπί βαρβάτο δηλαδή!
Καλησπέρα.

Τίνα Ζαχαριάδου είπε...

Τελικα σε ποιον δεν ερχεται ο Κρονος? Η ωρα της κρισης πλησιαζει!!!
Αντε καλο μας κουραγιο!

Καλησπερα κ απο εμας.

Ε.Μ. είπε...

Τί γίνεται με τους Υδροχόους και τους Σκορπιούς ?? Ήδη οι δονίσεις είναι μεγάλες ?? Θα αντέξουν στα συναισθηματικά ή τελικά θα γκρεμιστούν ??

An-Lu είπε...

Μαλλον δεν ειναι τυχαιο που στις δυο Κρονιες διελευσεις στο ζωδιο μου,1980 και 2010, εχασα τα πιο αγαπημενα συγγενικα μου προσωπα...